
Veelgestelde
vragen
Vragen over de campagne Save the Survivors
Laat Save the Survivors het waargebeurde verhaal van één kind zien?
Nee, de film is een compilatie van verhalen van vele kinderen. Het zijn verhalen die onze hulpverleners in het veld direct hebben gehoord van kinderen en hun ouders. De film is gebaseerd op waargebeurde verhalen.
De kinderen in de film maken veel mee. In hoeverre schetst dit de werkelijkheid?
Helaas is wat de kinderen in de film meemaken onderdeel van de realiteit en de harde werkelijkheid.
1 op de 6 kinderen wereldwijd groeit op in een conflictgebied. In conflictgebieden gebeuren er veel schendingen van kinderrechten, in 2021 gemiddeld zo’n 65 schendingen per dag. Denk hierbij aan het doden, verminken, rekruteren en het ontzeggen van humanitaire toegang.
Er zijn meer dan 100 miljoen mensen wereldwijd gedwongen op de vlucht, waarvan 40 miljoen kinderen. Nooit eerder zijn wereldwijd zoveel mensen ontheemd geraakt als gevolg van conflicten, geweld, mensenrechtenschendingen en vervolging.
De vlucht op zich is vaak erg gevaarlijk, met mensen die vluchten via boten op woeste zeeën, over besneeuwde bergen en door droge woestijnen. Ze lopen het risico gepakt te worden door gewapende groepen, criminelen of agressieve grenswachten. Een vlucht kan weken tot wel maanden, of jaren, duren.
Van alle kinderen die in 2021 naar Europa vluchtten, vluchtte bijna driekwart zonder ouders of verzorgers. Wereldwijd is dit getal van alleenstaande kinderen op de vlucht vermoedelijk nog vele malen hoger. Vermoedelijk, omdat dit getal simpelweg niet te meten is.
Kinderen op de vlucht, vooral niet-begeleide kinderen, zijn extra kwetsbaar. Zijn lopen extra risico op geweld, mishandeling, misbruik en uitbuiting.
1 op de 5 vluchtelingen leeft in een vluchtelingenkamp. In principe zijn vluchtelingenkampen tijdelijke oplossingen, maar helaas kunnen noodsituaties lang duren, waardoor sommige mensen jarenlang in vluchtelingenkampen wonen.
De nieuwe campagne van Save the Children is totaal anders dan dat we van Save the Children gewend zijn. Wat is er zo nieuw aan deze campagne?
Voorheen werkte Save the Children alleen met non-fictie. We lieten films zien van echte kinderen, soms waarin kinderen zelf vertellen wat ze hebben meegemaakt. Echter, door met individuele kindverhalen te werken, hebben deze films ook beperkingen. Zo willen we kinderen niet in de positie zetten om ingrijpende gebeurtenissen en/of trauma’s te herbeleven.
Daarom hebben we nu gekozen voor het verfilmen van verhalen van verschillende kinderen in één film, gebaseerd op waargebeurde verhalen. Dit zijn de waargebeurde verhalen van kinderen zelf, in combinatie met de ervaringen van onze hulpverleners ter plaatse.
Op de website van deze campagne staan een aantal van deze waargebeurde kindverhalen en verhalen van onze hulpverleners / experts.
Waarom is voor deze nieuwe campagne gekozen?
De huidige crisis in de wereld is groot. Nooit eerder waren zoveel kinderen ontheemd of op de vlucht voor geweld en conflict en de gevolgen daarvan. We willen mensen bewust maken hiervan, en we hopen hiermee bij te dragen aan meer begrip voor wat vele kinderen moeten meemaken. Uiteindelijk heeft elk kind het recht op een gelukkige jeugd.
De film kan heftige gevoelens oproepen. Waarom hebben jullie hiervoor gekozen?
Helaas is wat de kinderen in de film meemaken onderdeel van de realiteit en de harde werkelijkheid. We realiseren ons dat het verhaal dat de reclamespot vertelt, nare herinneringen oproept bij vluchtelingen die dit zelf hebben meegemaakt. Ondanks dat we ons kunnen voorstellen dat de reclame confronterend kan zijn voor vluchtelingen die dit soort situaties hebben meegemaakt, voelen we ons genoodzaakt dit verhaal te vertellen. De huidige crisis is ontzettend groot, nog nooit waren er eerder zoveel vluchtelingen, waarvan bijna de helft kinderen.
We hebben de tv-spot vooraf laten zien aan kinderen die het zelf hebben meegemaakt en ze vonden het inderdaad confronterend. Toch drukten ze het ons juist op het hart het wel uit te zenden. De film is gebaseerd op echte feiten en op de persoonlijke verhalen van deze kinderen. We vonden het ook belangrijk om te toetsen of de film inderdaad een realistische weergave van de werkelijkheid is. Onze jongerenambassadeur Rasha, zelf ooit gevlucht van Syrië naar Nederland, vertelde na het zien van de film: “ik ben zo blij dat jullie dit doen. Want dit moet echt verteld worden”.
De huidige crisis in de wereld is groot. Nooit eerder waren zoveel kinderen ontheemd of op de vlucht voor geweld en conflict. We willen mensen hiervan bewust maken, en hopen hiermee bij te dragen aan meer begrip voor wat vele kinderen moeten meemaken. Door te laten zien wat de realiteit is van kinderen wereldwijd willen we zorgen dat deze kinderen niet onzichtbaar blijven. We willen alles in het werk stellen om de betrokkenheid en de financiering hiervoor te vergroten en zoveel mogelijk kinderen een eerlijke kans te geven. Uiteindelijk heeft elk kind het recht op een gelukkige jeugd.
Interventies van Save the Children
Waar werkt Save the Children?
Save the Children werkt in 120 landen wereldwijd. In 2021 bereikte Save the Children 43 miljoen kinderen wereldwijd. We kwamen in actie voor 103 noodsituaties in 63 landen.
De film laat zien wat kinderen in conflictgebieden en op de vlucht meemaken. Wat doet Save the Children voor deze kinderen?
We bieden noodhulp, denk aan schoon drinkwater, eten en medicijnen. We geven medische zorg, zo behandelen we bijvoorbeeld kinderen die ondervoed zijn in onze gezondheidsklinieken.
Een belangrijk onderdeel van ons werk is ook het geven van mentale steun en psychosociale zorg. Kinderen in conflictgebieden en/of op de vlucht maken veel ingrijpende gebeurtenissen mee, wat gevolgen kan hebben voor hun mentale welzijn.
Dit doen we zowel in conflictgebieden zelf (bijvoorbeeld in afgelegen gebieden van Afghanistan), maar ook in vluchtelingenkampen (bijvoorbeeld in de Rohingya-kampen in Bangladesh, maar ook in Polen en Roemenië waar mensen uit Oekraïne naartoe zijn gevlucht).
In Nederland bieden we het programma TeamUp aan aan kinderen die zijn gevlucht, in azc’s en op school.
Productie van de film
Is de film echt of hebben jullie gebruik gemaakt van acteurs?
De film is gebaseerd op waargebeurde verhalen, en is helemaal gespeeld door acteurs.