Victory

Kameroen

“Bewapende mannen schoten gericht op de kinderen in mijn klas

Bewapende mannen stormden Victory’s school binnen tijdens haar proefwerk wiskunde. “De mannen schoten op de kinderen en vernietigden de klaslokalen,” herinnert ze zich.  

Het lukte de toen 9-jarige Victory een veilige schuilplaats te vinden ergens achter het schoolgebouw in Kameroen. Zodra de gewapende mannen verdwenen waren, snelde ze naar huis en vertelde ze haar familie wat haar op school was overkomen. Haar familie aarzelde geen moment en besloot na het horen van het verhaal direct hun spullen te pakken. Ze lieten huis en haard achter en vluchtten naar buurland Nigeria.  


Slapen in het bos 
De reis naar Nigeria was bepaald geen makkelijke. Om uit het zicht van het leger te blijven liepen ze door de jungle en staken ze rivieren over. Victory: “Het was een zware reis. ‘s Nachts sliepen we in het bos. Daar zagen we soms slangen en schorpioenen. Wanneer we ze hoorden, konden we die nacht niet slapen…”

2 jaar geen proefwerken 
Na een week lopen kwam de familie eindelijk aan in Nigeria, het begin van een nieuw en moeilijk leven. Na het gewraakte wiskundeproefwerk, is Victory twee jaar niet meer naar school geweest. Haar moeder kon in Nigeria geen werk vinden en ging terug naar Kameroen om daar op een boerderij te werken. Victory kan zich niet herinneren wanneer ze haar moeder voor het laatst sprak. 

Desondanks gaat het wel steeds beter met Victory. In het vluchtelingenkamp waar ze nu verblijft, hebben we een Child Friendly Space geopend. Daar kan ze spelen en heeft ze leren breien. “Wanneer ik op de Child Friendly Space ben, voel ik me zoveel beter en gelukkiger.” We hebben Victory ingeschreven bij een lokale school die we ondersteunen. Daar haalt ze nu stap voor stap haar leerachterstand in. De lessen gaan er bij haar in als koek. Vooral de computerlessen vindt ze leuk. Voor het eerst sinds tijden heeft Victory weer toekomstdromen: “Wanneer ik later groot ben, wil ik piloot worden. Dan kan ik naar andere landen reizen in Europa en Amerika.” 

1 op de 6 kinderen wereldwijd groeit op in een conflictgebied

Child Friendly Spaces

Child Friendly Spaces zijn veilige speelplekken. De activiteiten zijn gericht op het beschermen en het versterken van psychosociaal welzijn. 

Dioura, Niger (12 jaar) 

Dioura werd aangevallen door gewapende groepen. Dioura’s familie werd gedwongen te vluchten en ergens anders een nieuw leven te beginnen.

Wat we doen

Kinderen in conflictgebieden die geen kant op kunnen. Kinderen die moeten vluchten voor oorlog en geweld. Wij zijn er voor ze.