
Sara
Gaza
Sara moest zonder haar ouders naar het ziekenhuis en werd lastiggevallen door een soldaat
In 2021 werd bij de 15-jarige Sara, die in Gaza woont, een zenuwziekte vastgesteld. Ze raakte tijdelijk verlamd en ze had dringend medische zorg nodig, buiten Gaza. Ze moest zonder ouders reizen en bij de Israëlische blokkades werd ze lastiggevallen.

Sara vertelt: “Acht maanden geleden ging ik naar bed met het idee om de volgende dag gewoon naar school te gaan, maar toen ik wakker werd kon ik mijn hele rechterkant van mijn lichaam niet bewegen”. Ze moest direct naar het ziekenhuis voor allerlei testen en scans. Al snel bleek dat ze een zenuwziekte had. Verdere behandeling was alleen mogelijk op de Westelijke Jordaanoever. Hemelsbreed slechts zo’n 100 kilometer, maar daarvoor moest ze wel langs verschillende Israëlische checkpoints.
Sara en haar ouders moesten eerst een reisvergunning aanvragen bij de Israëlische autoriteiten. Sara kreeg er een toegewezen, maar haar ouders niet. Hierdoor werd Sara gedwongen om, in zeer verzwakte toestand, alleen te reizen als minderjarige. Een nicht van Sara die buiten Gaza woont, kon het laatste deel met haar meereizen.
Sara werd per ambulance vervoerd. Bij een checkpoint werd Sara gedwongen om rechtop te gaan zitten. Toen de ambulancebroeder tegen de soldaat zei dat Sara dat niet kon, negeerde de soldaat dat. Sara vertelt: “De soldaat greep me agressief vast om me op te tillen en te inspecteren, terwijl mijn arm vol naalden zat”.
Eenmaal in het ziekenhuis op de Westelijke Jordaanoever aangekomen voelde Sara zich erg eenzaam. “Doordat ik alleen was, kon ik de pijn van de behandeling moeilijk verdragen. In Gaza waren de onderzoeken ook pijnlijk geweest, maar daar was mijn moeder bij om me gerust te stellen”. Uiteindelijk slaat de behandeling aan en Sara herstelt stukje bij beetje. Ze moet nog regelmatig alleen terug naar de Westelijke Jordaanoever voor behandeling.
“Als ik me van streek voel over wat ik heb meegemaakt, dan speel ik meestal met mijn kat of ga ik zingen. Soms praat ik mijn moeder, zij troost me en moedigt me aan”, vertelt Sara. Sara nam deel aan verschillende sessies georganiseerd door Save the Children’s partner ter plaatse. In deze sessies leren kinderen hoe ze met emoties om kunnen gaan, bijvoorbeeld omdat ze nare dingen hebben meegemaakt.
1 op de 6 kinderen wereldwijd groeit op in een conflictgebied

Abed, Jemen (11 jaar)
Abed werd geraakt bij een luchtaanval. Hij probeerde bij de plek waar de bom viel te komen, de buurman hield hem tegen. Zijn broers kwamen om bij de aanval.

Medewerkers vertellen
Wereldwijd werken er 25.000 mensen voor Save the Children. Ze doen waardevol werk waardoor kinderen hun toekomst in vrede kunnen opbouwen.

Medische zorg
In conflictgebieden en in vluchtelingenkampen zorgen we voor gezondheidszorg en bieden indien nodig medicijnen.