Samir

Samir

Syrië

Door z’n leven in het kamp te filmen kan Samir zich uiten

De Syrische Samir (13 jaar) leeft met zijn ouders, oma, broer en 4 zussen in een vluchtelingenkamp in het landelijke Idlib in Noordwest Syrië. Voor hij met zijn familie op de vlucht sloeg voor de oorlog, woonde hij op het platteland in de buurt van de stad Hama. Samir is de jongste, zijn zussen zijn 13 en 19 jaar oud, zijn broer is 15.

In het kamp is Samir bevriend geraakt met Ahmed (13 jaar), hij woonde op het platteland bij Ma’rat en raakte tijdens de oorlog ontheemd. “We gaan elke dag naar school en we zitten samen in de klas.”

Samir
Samir

Wanneer Samir niet op school is, legt hij het leven in het vluchtelingenkamp vast met zijn Go Pro-camera. “Ik film elke dag wat ik meemaak.” Behalve dat het leuk is om te doen, is het voor Samir ook een manier om zich te uiten.

De scholen in het kamp worden ondersteund door Hurras, de lokale partner van Save the Children. In de scholen kunnen kinderen die een tijd niet op school zijn geweest, hun leerachterstand inhalen. Daarnaast faciliteert Hurras Chield Friendly Spaces. Kinderen kunnen daar spelen en krijgen toegang tot mentale zorg.

Meer informatie over wat Save the Children doet

Hurras Network, Save the Children’s partner in het noordwesten van Syrië, zorgt voor een psychosociaal ondersteuningsteam in een mobiele (bus)bibliotheek. Ze bezoeken verschillende kampen waar ze algemene groepsactiviteiten en diensten aan kinderen aanbieden. Ook is er een specialist Kinderbescherming die de meest kwetsbare kinderen doorverwijst.

Hurras biedt kindvriendelijke ruimtes waar ze kinderen psychosociale diensten bieden, gericht op hun welzijn. Deze worden verstrekt aan kinderen die een ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt, maar ook aan kinderen die betrokken zijn bij kinderarbeid en kindhuwelijken. Ze bieden kinderen groeps- en individuele sessies met een begeleider.

Hurras biedt ook versnelde onderwijsdiensten en activiteiten binnen de Child Friendly Spaces, zodat kinderen die niet naar school gaan hun studie kunnen inhalen.

1 op de 6 kinderen wereldwijd groeit op in een conflictgebied

Wat we doen

Kinderen in conflictgebieden kunnen geen kant op. Wij zijn er voor ze. Met directe noodhulp en psychosociale hulp zodat ze ook mentaal kunnen herstellen.

Abed, Jemen (11 jaar)

Abed werd geraakt bij een luchtaanval. Hij probeerde bij de plek waar de bom viel te komen, de buurman hield hem tegen. Zijn broers kwamen om.

Psychosociale steun

Door psychosociale hulp zo snel mogelijk in te zetten na ingrijpende gebeurtenissen kunnen veel ernstige problemen voorkomen worden.