Samad

Afghanistan

 

Samad vluchtte in een jaar tijd uit Afghanistan én uit Oekraïne

Samad* is 14 jaar oud en in minder dan een jaar tijd moest hij vluchten uit twee verschillende landen: eerst uit Afghanistan, en daarna uit Oekraïne. Hij verblijft nu met zijn gezin in een opvangcentrum in Roemenië. 

Tot juli 2021 woonde Samad in Afghanistan. Samads vader Mohammad werkte in Oekraïne en had daar een huis. Toen de situatie in Afghanistan escaleerde, was Mohammad bij zijn gezin en kon hij zijn vrouw, Samad en twee van zijn andere kinderen naar Oekraïne evacueren. 

Samad vertelt: “Ik was vorig jaar in Afghanistan en er was oorlog. Ik zag bombardementen en beschietingen. Het was erg moeilijk voor mij om te vertrekken omdat ik alles achterliet. Vanuit Kandahar gingen we naar Kabul om vanuit daar Afghanistan te verlaten”. 

Het gezin vestigde zich in Oekraïne en ze waren blij dat ze uit Afghanistan waren gevlucht. Samad maakte vrienden en genoot van school. Totdat het conflict in Oekraïne uitbrak.  

Ze hoorden ontploffingen en Samads vader handelde snel door iedereen opnieuw in hun auto te stoppen en naar de Roemeense grens te rijden. Onderweg waren de wegen overvol en het duurde 35 uur om de grens te bereiken. Toen ze bij de controlepost aankwamen, moesten ze drie dagen wachten in een lange file, sliepen ze in hun auto en aten ze voedsel dat ze bij benzinestations kochten.

Mohammad vertelt: “Het oversteken van de grens voelde als een verademing, ik voelde dat we weer veilig waren. We konden eten, vervoer en onderdak krijgen en iedereen in Roemenië was zo vriendelijk”. 

“Misschien voel ik me goed omdat ik dit nu twee keer heb meegemaakt. Net zoals toen we naar Kiev gingen, was het gevoel hetzelfde als toen we naar Roemenië gingen.”

Samad denkt ook aan zijn vrienden en hoe zij zich voelen: “Misschien zijn mijn twee vrienden ook uit Oekraïne vertrokken, dat weet ik niet. Ze zijn denk ik erg bang vanwege deze oorlog omdat ze zoiets nog nooit eerder hebben meegemaakt. Misschien is het wel veel moeilijker voor hen dan voor mij, omdat ik al eerder bombardementen heb gezien.” 

Samad, Mohammad en de rest van de familie verbleven in een tijdelijk onderkomen voordat ze verhuisden naar een opvangcentrum waar ze nu verblijven en waar Save the Children een Child Friendly Space runt. Child Friendly Spaces bieden een plek waar kinderen kunnen spelen en herstellen van ingrijpende gebeurtenissen die ze hebben meegemaakt. Save the Children voorzag het gezin ook van advies en informatie, evenals voedsel en andere benodigdheden. 

1 op de 6 kinderen wereldwijd groeit op in een conflictgebied

Child Friendly Spaces

Child Friendly Spaces zijn veilige speelplekken. De activiteiten zijn gericht op het beschermen en het versterken van psychosociaal welzijn. 

Dioura, Niger (12 jaar)

Dioura werd aangevallen door gewapende groepen. Dioura’s familie werd gedwongen te vluchten en ergens anders een nieuw leven te beginnen.

Medewerkers aan het woord

Wereldwijd werken er 25.000 mensen voor Save the Children. Ze doen waardevol werk waardoor kinderen hun toekomst in vrede kunnen opbouwen.