Ruba

Ruba

Syrië

 

Ruba was een paar dagen oud toen ze wees werd na bomaanslag in Syrië

Drie jaar geleden werd Omar* ooggetuige van een bomaanslag toen hij van zijn werk in Idlib onderweg was naar huis. Een helikopter liet een vatbom vallen op een nabijgelegen gebouw. De explosie die volgde was enorm. Net zoals de andere omstanders, haastte Omar zich naar de plek waar de aanslag had plaatsgevonden: direct op zoek naar overlevenden. Haast was geboden, misschien kwam de helikopter nog terug.

“Met onze blote handen probeerden we mensen uit het puin te halen,” vertelt Omar. Na urenlang graven, en net toen ze de hoop begonnen te verliezen om nog overlevenden te vinden, hoorden ze een zwakke kreet uit het puin. Vol ongeloof keken ze elkaar aan, “Ligt het nou aan mij, of hoorde jij ook net een baby huilen?” Ze bleven graven en vonden onder al het puin uiteindelijk een pasgeboren meisje. “Ze leeft! Ze leeft nog!”

Het meisje leek nog geen paar dagen oud. Ze liep gelukkig slechts lichte verwondingen op. Maar niemand wist wie zij was, en waar ze haar familieleden konden vinden – áls zij nog leefden. Omar en zijn vrouw Iman* besloten voor haar te zorgen, terwijl haar familie werd opgespoord. “Ik nam contact op met lokale instanties en autoriteiten, en plaatste berichten op social media – ik heb van alles geprobeerd om haar te herenigen met haar familie. Maar toen de zoektocht na maanden nog steeds niets had opgeleverd, besloten mijn vrouw en ik haar op te nemen in ons gezin.”

Omar en Iman noemden haar Ruba*

Ruba was al gauw echt onderdeel van zijn gezin, en zij voeden haar op net zoals een van zijn andere kinderen. “We houden van haar alsof ze ons eigen kind is. Ik heb haar zelfs officieel geregistreerd als mijn dochter, zodat ze later geen problemen ondervindt, mochten we haar ouders niet kunnen vinden.”

Omar geeft de zoektocht niet op, maar na drie jaar is Ruba’s familie nog altijd niet gevonden.

De aanval die Ruba een wees maakte, kwam slechts drie jaar nadat Omar zelf zijn ouders, broers, zussen, nichten, en neven verloor bij een aanval waarbij vijftien mensen om het leven kwamen.

Wat doet Save the Children?

Met steun van Save the Children hielp onze partnerorganisatie Shafak bij het zoeken naar de ouders van baby Ruba. Ook hielp Shafak bij voorbereiden van het gezin van Omar om pleegouders te worden. Naast begeleiding heeft de organisatie de familie voorzien van benodigdheden om voor Ruba en hun andere kinderen te zorgen, waaronder kleding, voedsel, hygiëneartikelen en speelgoed. Het team blijft de familie regelmatig bezoeken.

1 op de 6 kinderen wereldwijd groeit op in een conflictgebied

Wat we doen

Kinderen in conflictgebieden kunnen geen kant op. Wij zijn er voor ze. Met directe noodhulp en psychosociale hulp zodat ze ook mentaal kunnen herstellen.

Dioura, Niger (12 jaar)

Dioura werd aangevallen door gewapende groepen. Dioura’s familie werd gedwongen te vluchten en ergens anders een nieuw leven te beginnen.

Medewerkers vertellen

Wereldwijd werken er 25.000 mensen voor Save the Children. Ze doen waardevol werk waardoor kinderen hun toekomst in vrede kunnen opbouwen.