Rahel

Ethiopië

Rahel raakte haar moeder kwijt tijdens de oorlog

Rahel was samen met haar zusje op bezoek bij haar oudoom in de Tigray-regio in Ethiopië, toen de oorlog uitbrak. Ze werden gedwongen om zonder hun moeder te vluchten.  

“Het conflict was zo plotseling, we hadden nooit gedacht dat dit ons zou overkomen.” Legt Naod*, Rahel’s oudoom uit. “We hoorden dat er groepen aankwamen die ons zouden vermoorden. Waarom zouden we blijven wachten? Ik heb Rahel* en Marta* onmiddellijk meegenomen.”  

Ze vluchtten naar het oosten van Tigray, terwijl haar moeder de andere kant op ging, naar Soedan. “Nadat het conflict was uitgebroken huilden de meisjes heel veel. Ik heb Marta naar haar oma in een dorp gebracht en Rahel meegenomen naar dit kamp.”  

Naod vertelt dat Rahel vroeger heel actief was, maar dat dit nu is veranderd. “Ze is heel erg teruggetrokken en stil. Ik probeer haar zo goed mogelijk te helpen en haar alles te geven wat ik tijdens het bedelen kan krijgen.”   

Child Friendly Space

In het kamp gaat Rahel naar een Child Friendly Space. “Hier kan ik voetballen en spelletjes spelen met andere kinderen. Daarmee kan ik mij goed vermaken.” Ook haar oom is blij dat ze hierheen kan gaan. “Ik merk dat dit haar heel erg helpt. Ze speelt en tekent weer. Natuurlijk mist ze haar familie nog, maar de Child Friendly Spaces helpen haar heel erg.”  

Magdalena Rossman is Save the Children’s Child Protection Advisor, ze vertelt dat ze vaker ziet dat er kinderen zonder familie in het kamp komen. “Tijdens de vlucht raken kinderen hun ouders kwijt en komen ze uiteindelijk in hun eentje in het kamp aan. Deze kinderen zijn de meest kwetsbare groep in het kamp. Ze lopen meer risico om het slachtoffer van seksueel geweld te worden en zijn vaak niet in staat om voedsel en water voor zichzelf te regelen.”  

Gezinshereniging

Om niet-begeleide en gescheiden kinderen in de Tigray-regio te helpen, biedt Save the Children individuele ondersteuning om hun netwerk te herstellen door passende zorgregelingen te vinden, het pleeggezin te ondersteunen en ook kinderen helpen toegang te krijgen tot schoon water, voedsel en onderdak. 

Rahel geeft vaak aan dat ze haar moeder mist en vraagt haar oom of ze haar kan bellen. Save the Children is op zoek naar haar moeder, zodat ze samen met haar zusje herenigd kunnen worden.  

1 op de 6 kinderen wereldwijd groeit op in een conflictgebied

Child Friendly Spaces

Child Friendly Spaces zijn veilige speelplekken. De activiteiten zijn gericht op het beschermen en het versterken van psychosociaal welzijn. 

Medewerkers vertellen

Wereldwijd werken er 25.000 mensen voor Save the Children. Ze doen waardevol werk waardoor kinderen hun toekomst in vrede kunnen opbouwen.

Dioura, Niger (12 jaar)

Dioura werd aangevallen door gewapende groepen. Dioura’s familie werd gedwongen te vluchten en ergens anders een nieuw leven te beginnen.