Lydia

DRC-Congo

 

Tienermoeder Lydia krijgt mentale ondersteuning na verkrachting

Het zou je maar overkomen. Je bent 15 jaar oud, je gaat gewoon naar school zoals alle meisjes van die leeftijd. Wanneer je thuiskomt ontdek je dat je moeder verdwenen is. Ten einde raad ga je naar haar op zoek. Een zoektocht die haar leven voor altijd veranderde. De mentale ondersteuning die Lydia nu ontvangt helpt haar er weer bovenop te komen.  

Voor de gewraakte dag woonde Lydia bij haar moeder in de Democratische Republiek Congo (DRC). Ze leidde een eenvoudig leven. Haar moeder verbouwde bonen en mais en Lydia ging elke dag naar school. Met plezier. “Ik hield ervan om naar school te gaan,” vertelt ze.  

De dag dat de moeder van Lydia vermist raakte, was de laatste dag dat Lydia ‘gewoon naar school’ ging. Tijdens de zoektocht naar haar moeder kwam Lydia een groep rebellen tegen. Twee van hen vielen haar aan en verkrachtten haar. Na de verkrachting had Lydia veel “pijn en verdriet,” zo vertelt ze. “Ik voel me nog steeds slecht wanneer ik eraan denk.”

Op de vlucht
Radeloos, omdat ze haar moeder niet kon vinden en om wat haar overkomen was, sloeg Lydia op de vlucht. Ze reed een dag lang en kwam terecht in een opvangcentrum in Oeganda waar ze gelukkig een bekend gezicht zag: haar tante.  

Toen Lydia zich een paar maanden later niet goed voelde, liet ze zich testen op HIV. Die test was negatief, maar de uitslag van de zwangerschapstest positief. Hoewel Lydia getraumatiseerd en bang was, verliep de bevalling dankzij de juiste medische ondersteuning zonder complicaties. Tegenwoordig is de nu 16-jarige Lydia moeder van haar zes maanden oude zoon Bintu. 

Lydia leeft nu samen met haar zoontje, haar twee tantes en hun kinderen in een vluchtelingenkamp in Oeganda. De uitgebreide familie deelt nu een lemen huis met twee slaapkamers. 

Lydia in haar huis in Oeganda

Save the Children

Vanwege de traumatische ervaringen van Lydia, biedt Save the Children haar mentale ondersteuning. Een caseworker bezoekt de familie regelmatig. ‘Ik heb enorm veel aan deze ondersteuning,’ zegt Lydia. Ook heeft Lydia kleding en dekens gehad.  

Na de gewelddadige verkrachting wil Lydia nooit meer terug naar DRC. Terwijl ze kleine Bintu in haar armen wiegt, vertelt ze dat ze later kapster wil worden. Ze hoopt dat Bintu straks naar school kan en een slimme leerling wordt. 

1 op de 6 kinderen wereldwijd groeit op in een conflictgebied

Psychosociale steun

Door psychosociale hulp zo snel mogelijk in te zetten na ingrijpende gebeurtenissen kunnen veel ernstige problemen voorkomen worden. 

Hoop voor de toekomst

“Aandacht voor mentale gezondheid is belangrijk. Het zorgt er ook voor dat kinderen zich beter kunnen ontwikkelen en weer in hun kracht komen te staan.” 

Antonina, Oekraïne (2 jaar)

Antonina moest met haar moeder schuilen tegen bombardementen. Toen ze haar moeder vroeg wat het lawaai was, antwoordde ze dat het onweer was.