Kibrom

Ethiopië

Kibrom was getuige van extreem geweld en sloeg met zijn familie op de vlucht

Kibrom (13) en zijn moeder Mihret (38) leven in een kamp voor mensen die het conflict in de Tigray regio in Ethiopië zijn ontvlucht. Ze zijn getuige geweest van extreem geweld. Kibrom vertelt dat hij heeft gezien hoe mensen onthoofd werden. Mihret weet niet waar haar man is en vreest dat hij misschien dood is, net als hun buren. 

Mihret ontvluchtte haar huis met haar zes kinderen. Ze reisden een maand lang te voet en leefden onderweg in grotten. Kibrom heeft moeite om de ingrijpende gebeurtenissen het hoofd te bieden. Hij heeft levensechte nachtmerries en is erg angstig voor nieuw geweld. Om hulp te zoeken voor Kibrom, liet Mihret vijf van haar kinderen achter bij haar moeder en reisde met Kibrom verder naar het kamp waar ze nu wonen. 

Save the Children runt een mobiele kliniek in het kamp, die eerstelijnsgezondheidszorg biedt aan kinderen en hun families. Kibrom krijgt nu psychosociale ondersteuning van Ruhus, een van de maatschappelijk werkers van de kliniek, met wie hij een speciale band heeft opgebouwd. Kibrom geeft aan dat zijn gemoedstoestand en slaap verbeterd zijn.

Achtergrondinformatie 

Het conflict in Tigray, dat op 4 november 2020 uitbrak, heeft een verwoestende impact op kinderen. Veel kinderen zijn getuige geweest van dingen, die geen enkel kind ooit zou mogen zien. Ze zijn dierbaren verloren of van hen gescheiden geraakt en moesten hun huizen ontvluchtten. Veel klinieken en gezondheidscentra zijn beschadigd en medische benodigdheden en medicijnen werden geplunderd. Hierdoor hebben kinderen, zwangere vrouwen en slachtoffers van seksueel geweld geen toegang tot essentiële gezondheidszorg. Kinderen kunnen daarnaast door het conflict niet meer naar school, waardoor ze het risico lopen op uitbuiting, seksueel geweld, huwelijken op jonge leeftijd en kinderarbeid. 

In de Tigray regio zijn meer dan 1,7 miljoen kinderen en volwassenen ontheemd geraakt als gevolg van het conflict. Zij hebben dringend hulp nodig. Save the Children zet alles op alles om aan de groeiende behoeften van kinderen en hun families te voldoen. We runnen mobiele klinieken, die primaire gezondheidszorg bieden, zoals vaccinaties, het behandelen van ziekte en ondervoeding, zorg voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven en geestelijke gezondheidszorg. 

Ook bieden we noodhulp, zoals het uitdelen van materialen voor onderdak, essentiële etenswaren en hygiënekits. Daarnaast hebben we Child Friendly Spaces ingericht, die een veilige plek bieden voor kinderen om te spelen, te leren en te herstellen van het geweld dat ze hebben meegemaakt. Ook ontfermen we ons over alleenstaande kinderen en proberen hen te herenigen met hun familie. 

Meer lezen?

Xavier Joao

Gezondheidsteams in conflictgebieden

In conflictgebieden en in vluchtelingenkampen zorgen deze teams voor gezondheidszorg en bieden indien nodig medicijnen. 

Child Friendly Spaces

Child Friendly Spaces zijn veilige speelplekken. De activiteiten zijn gericht op het beschermen en het versterken van psychosociaal welzijn. 

Dioura, Niger (12 jaar)

Dioura werd aangevallen door gewapende groepen. Dioura’s familie werd gedwongen te vluchten en ergens anders een nieuw leven te beginnen.