Dioura

Niger

 

Dioura uit Niger blijft positief

Na alles wat ze heeft meegemaakt, zou je verwachten dat de 12-jarige Dioura* niet optimistisch is over de toekomst. Tijdens een golf van geweld in de Afrikaanse Sahel-regio werd haar dorp in Niger aangevallen door gewapende opstandelingen en haar school in brand gestoken. Dioura’s familie werd gedwongen te vluchten en een nieuw leven te beginnen in de regio Tillaberi. 

Ze behoren tot de 1 miljoen mensen die door het conflict uit hun huizen zijn verdreven, en Dioura is een van de 5 miljoen kinderen die verstrikt raken in een groeiende humanitaire crisis in de Sahel. Beide ouders van Dioura hebben geen werk en hebben moeite om eten op tafel te krijgen – ze gaat vaak met een lege maag naar bed. 

Dioura heeft alles verloren, behalve hoop en mededogen voor anderen. “Ik zou graag dokter worden als ik klaar ben met mijn studie, om mensen te helpen.” Ze is ook nooit het geloof in zichzelf kwijtgeraakt. “Ik ken mezelf: ik ben intelligent, een harde werker en barmhartig.” 

Ze krijgt ook steun – van de leraren op haar nieuwe school. Het maakt deel uit van een programma dat is gelanceerd door Save the Children en de Europese Unie als reactie op de crisis in de Sahel-regio. Het heeft tot doel de onderwijs-, beschermings- en mentale gezondheidsbehoeften van 200.000 kinderen in Mali, Niger en Burkina Faso aan te pakken. 

1 op de 6 kinderen wereldwijd groeit op in een conflictgebied

Psychosociale steun

Door psychosociale hulp zo snel mogelijk in te zetten na ingrijpende gebeurtenissen kunnen veel ernstige problemen voorkomen worden. 

Gezondheidszorg en medicijnen

In conflictgebieden en in vluchtelingenkampen zorgen we voor gezondheidszorg en bieden indien nodig medicijnen. 

Antonina, Oekraïne (2 jaar)

Antonina moest met haar moeder schuilen tegen bombardementen. Toen ze haar moeder vroeg wat het lawaai was, antwoordde ze dat het onweer was.