
Aziz
Myanmar
Aziz raakte ernstig gewond door het geweld in Myanmar
Aziz (8) woont samen met zijn ouders, broer en zussen in Cox’s Bazar, het grootste vluchtelingenkamp ter wereld. In het kamp wonen voornamelijk Rohingya’s die, net als Aziz en zijn familie, gevlucht zijn voor het geweld in Myanmar.
Het dorp waar Aziz woonde werd herhaaldelijk aangevallen, waaronder een bijzonder gewelddadige aanval in juni 2017. Aziz raakte tijdens deze aanval gescheiden van zijn familie en werd twee keer in zijn been geschoten. Nadat hij door de kogels geraakt was, viel hij en brak daarbij zijn arm. Toen zijn familie hem vond, moesten ze hem – in plaats van naar het ziekenhuis – meenemen naar een schuilplaats in de heuvels. Een week lang hadden zij geen toegang tot medische diensten. Aziz’ moeder vertelt: “Hij verloor zoveel bloed en werd enorm wit. Er was niets dat we konden doen.” Pas toen het veiliger werd, kon Aziz naar een privékliniek gebracht worden.
Amputatie
Daar aangekomen bleek zijn been ernstig geïnfecteerd, waardoor een amputatie de enige optie was. De verwondingen aan zijn arm hebben er daarnaast toe geleid dat hij zijn hand nog maar gedeeltelijk kan gebruiken. Nadat er in augustus 2017 een nieuwe golf van geweld losbarstte, besloot de familie te voet naar Bangladesh te vluchten. Een tocht van negen dagen.
In het kamp waar hij nu woont, heeft Aziz via Save the Children een wandelstok gekregen. Deze is veel comfortabeler dan zijn oude stok, waar hij blaren van kreeg. Ook gaat hij naar een Child Friendly Space in de buurt van zijn huis. Dit is een van de ruim 90 Child Friendly Spaces die Save the Children heeft opgezet in de Rohingya-vluchtelingenkampen. “Toen Aziz voor het eerst in het kamp aankwam, was hij erg verdrietig en huilde veel. Maar sinds hij de Child Friendly Space bezoekt gaat het veel beter met hem. Hij is gelukkig en speelt graag met zijn vriendjes”, vertelt zijn moeder Sharifa.





Achtergrondinformatie
Save the Children is een van de grootste internationale NGO’s in Cox’s Bazar. Met ruim 1600 medewerkers en vrijwilligers zetten we alles op alles om kinderen en hun families toegang te geven tot onderwijs, gezondheidszorg, voeding, water en sanitaire voorzieningen. We hebben meer dan 90 Child Friendly Spaces opgezet, waar kinderen veilig kunnen spelen, herstellen en bovenal weer kind kunnen zijn. We bieden kinderen psychosociale ondersteuning, faciliteren gestructureerde activiteiten, gemeenschapsevenementen en ouderbijeenkomsten. Wanneer er zorgen zijn over de veiligheid van een kind, stellen wij een casemanager aan om het gezin te monitoren en te ondersteunen.
1 op de 6 kinderen wereldwijd groeit op in een conflictgebied

Child Friendly Spaces
Child Friendly Spaces zijn veilige speelplekken. De activiteiten zijn gericht op het beschermen en het versterken van psychosociaal welzijn.

Dioura, Niger (12 jaar)
Dioura werd aangevallen door gewapende groepen. Dioura’s familie werd gedwongen te vluchten en ergens anders een nieuw leven te beginnen.

Gezondheidsteams in conflictgebieden
In conflictgebieden en in vluchtelingenkampen zorgen we voor gezondheidszorg en bieden indien nodig medicijnen.