Antonina

Antonina

Oekraïne

 

Wat ging er boem?

Dana (29) en haar dochter Antonina (2) vluchtten in maart uit Charkov op het hoogtepunt van de bombardementen in de stad. Voordat ze de stad konden ontvluchten, schuilden ze in een kelder. Dana vertelt: “Antonina hoorde alle explosies en ze was erg bang, ze kon niet slapen. Ze vroeg: ‘Er is iets boem gegaan, mam. Wat ging er boem?’. Een kind van 2,5 jaar kan ik niet zomaar uitleggen dat er een oorlog gaande is en dat er kinderen sterven”.

In plaats van te vertellen over het conflict, vertelde Dana haar dochter dat de luide knallen dondergeluiden zijn. Maar deze tactiek werkte niet voor de oudere nichtjes en neefjes. Dana vertelt verder: “Ze stelden veel vragen. Een van mijn neefjes is negen en hij vroeg: ‘Ga ik ook dood?’ Zijn ouders deden hun best om de juiste woorden te kiezen om hem een antwoord te geven”.

Naar huis

Dana en Antonina wonen nu in Dnipro waar Save the Children hen ondersteunt met essentiële huishoudelijke artikelen en voedsel via onze partner Pomagaem. Dana hoopt volgende maand terug te keren naar Charkov als dat veilig is. Haar vrienden en familie zitten nu verspreid over het hele land, daar waar ze maar naartoe konden vluchten.

Dana en Antonia

“We leven van dag tot dag, en dat is het. Voor ons is het niet zo dat we naar Dnipro zijn gekomen en hier permanent zullen blijven,” zegt Dana. “We gaan in ieder geval naar huis.”

Save the Children in Oekraïne

Miljoenen kinderen uit Oekraïne zijn hun huis ontvlucht en naar schatting 3,1 miljoen kinderen leven als vluchteling in de buurlanden. Ongeveer 3 miljoen kinderen zijn intern ontheemd in Oekraïne.

Save the Children is sinds 2014 actief in Oekraïne en levert humanitaire hulp aan kinderen en hun families. We ondersteunen nu vluchtelingengezinnen in heel Europa en geven kinderen toegang tot diensten die ze nodig hebben. Met de hulp van partners ter plaatse biedt Save the Children onderdak, voedsel, geld, brandstof, psychologische ondersteuning, baby- en hygiënepakketten aan ontheemde gezinnen.

*De namen in dit artikel zijn gefingeerd om de identiteit van de slachtoffers te beschermen

1 op de 6 kinderen wereldwijd groeit op in een conflictgebied

Abed, Jemen (11 jaar)

Abed werd geraakt bij een luchtaanval. Hij probeerde bij de plek waar de bom viel te komen, de buurman hield hem tegen. Zijn broers kwamen om bij de aanval.

Psychosociale steun

Door psychosociale hulp zo snel mogelijk in te zetten na ingrijpende gebeurtenissen kunnen veel ernstige problemen voorkomen worden. 

Medewerkers vertellen

Wereldwijd werken er 25.000 mensen voor Save the Children. Ze doen waardevol werk waardoor kinderen hun toekomst in vrede kunnen opbouwen.