
Abed
Jemen
Abed uit Jemen verloor in één klap zijn twee grote broers
“Als ik aan mijn broers denk, voel ik me heel verdrietig,” zegt Abed. “Ik zal hen nooit vergeten.”
Abed* groeit op in noord-west Jemen met zijn familie. Het is 2019 wanneer zijn dorp wordt aangevallen. Abed is thuis aan het spelen, en zijn oudere broers zijn aan het werk bij de lokale apotheek.
De rust en stilte in het dorp maken plaats voor oorverdovende geluiden: een raketaanval verwoest in enkele seconden de markt en nabijgelegen gebouwen. Waaronder een ziekenhuis. Abed is pas elf jaar, maar weet dat het goed mis is.
Hij vreest voor het leven van zijn grote broers en snelt naar de plek van de luchtaanval. Zijn buurman stopt hem onderweg. Hij wilt hem beschermen tegen deze afschuwelijke scènes. Abed herinnert zich de chaos en paniek om zich heen nog goed: “Ik zag veel mensen rennen, en er lagen ook veel mensen op de grond. Ze waren bang om geraakt te worden door de granaatscherven. Overal was rook en iedereen was bang.”
Zijn twee grote broers zijn beiden omgekomen bij de aanval. “Ik moet mezelf veel afleiden om niet aan het verlies van mijn broers te denken. Dan speel ik samen met mijn vrienden.” Ook de vader van Abed, Masood*, lijdt onbeschrijflijk: “Twee zonen tegelijkertijd. Er zijn geen woorden voor dit verlies.”
Abed heeft de wens dat de oorlog stopt: “Ik wil dat de hele wereld weet dat raketaanvallen kinderen doodt. De oorlog in Jemen moet stoppen – zodat wij veilig buiten kunnen spelen. En ouders, en broertjes en zusjes niet meer verdrietig hoeven te zijn.”
Masood voegt toe: “Er is genoeg gebeurd… Genoeg is genoeg. We hebben al te veel geleden.”
Save the Children helpt Abed met psychosociale ondersteuning en speelgoed om hem te helpen herstellen. We hebben de familie ook geld, voedselbonnen, een voedselmand en schoolpakketten gegeven.
1 op de 6 kinderen wereldwijd groeit op in een conflictgebied

Psychosociale steun
Door psychosociale hulp zo snel mogelijk in te zetten na ingrijpende gebeurtenissen kunnen veel ernstige problemen voorkomen worden.

Hoop voor de toekomst
“Aandacht voor mentale gezondheid is belangrijk. Het zorgt er ook voor dat kinderen zich beter kunnen ontwikkelen en weer in hun kracht komen te staan.”

Antonina, Oekraïne (2 jaar)
Antonina moest met haar moeder schuilen tegen bombardementen. Toen ze haar moeder vroeg wat het lawaai was, antwoordde ze dat het onweer was.