
Feiten &
Cijfers
De feiten en cijfers achter de film
1 op de 6 kinderen wereldwijd groeit op in een conflictgebied
In 2021 ging het om 449 miljoen kinderen. Meer dan de helft hiervan (230 miljoen kinderen) woonde in een conflictgebied met een ‘hoge intensiteit’. Dit wil zeggen dat er meer dan 1.000 doden in één jaar waren.
In 2021 waren er bijna 24.000 ernstige schendingen van kinderrechten in conflictgebieden
Dit is een gemiddelde van 65 overtredingen per dag. Het gaat hier om geverifieerde ernstige schendingen van kinderen. Vermoedelijk zijn het er dus nog veel meer, omdat lang niet alles geverifieerd is.
Onder geverifieerde ernstige schendingen wordt verstaan:
- Doden en verminken van kinderen;
- Werving en inzet van kinderen door strijdkrachten en gewapende groeperingen;
- Seksueel geweld tegen kinderen;
- Aanvallen op scholen of ziekenhuizen;
- Ontvoering van kinderen;
- Weigering van humanitaire toegang voor kinderen.
Het doden en verminken van kinderen was de meest geverifieerde ernstige schending, gevolgd door het rekruteren en inzetten van kinderen in gewapende strijd en het ontzeggen van humanitaire toegang. De landen waar dit het meeste voorkomt zijn Democratische Republiek Congo, Somalië, Jemen, Israël en de Palestijnse gebieden, Afghanistan en Syrië
Er zijn meer dan 100 miljoen mensen wereldwijd gedwongen op de vlucht, waarvan ongeveer 40 miljoen kinderen. Elke vijf seconden vlucht een kind.
Nooit eerder zijn wereldwijd zoveel mensen ontheemd geraakt door conflicten, geweld, mensenrechtenschendingen en vervolging. Mensen zijn ofwel intern ontheemd in eigen land, ofwel vluchten ze naar andere landen. De meeste mensen vinden hun toevlucht in hun eigen regio, zodat ze ook snel terug naar huis kunnen als het weer veilig is. De vlucht kan erg gevaarlijk zijn: mensen vluchten via boten op woeste zeeën, over besneeuwde bergen en door droge woestijnen. Ze lopen het risico gepakt te worden door gewapende groepen, criminelen of agressieve grenswachten. Een vlucht kan weken tot wel maanden, of jaren, duren.
Van alle kinderen die in 2021 naar Europa vluchtten, vluchtte bijna driekwart zonder ouders of verzorgers.
Slechts een klein percentage van de vluchtelingen reist naar Europa, het merendeel blijft in de eigen regio. Van alle kinderen die in 2021 naar Europa vluchtten, vluchtte bijna driekwart zonder ouders of verzorgers. In totaal ging het om meer dan 17.000 kinderen die zonder ouders of verzorgers vluchtten naar Europa, over land of zee. Wereldwijd is dit getal van alleenstaande kinderen op de vlucht vermoedelijk nog vele malen hoger. Vermoedelijk, omdat dit getal simpelweg niet te meten is.
Kinderen op de vlucht, vooral alleenreizende kinderen, zijn extra kwetsbaar. Denk aan geweld, mishandeling, misbruik en uitbuiting.
Kinderen kunnen bijvoorbeeld alleen vluchten omdat hun ouders en verzorgers zijn omgekomen bij een bombardement. Soms raken ouders en kinderen elkaar kwijt in de chaos die ontstaat. Of ze sturen hun kinderen alleen de grens over op zoek naar een beter leven, simpelweg omdat ze geen andere keuze hebben.
1 op de 5 vluchtelingen leeft in een vluchtelingenkamp.
Vluchtelingenkampen zijn tijdelijke voorzieningen die zijn gebouwd om onmiddellijke hulp en bescherming te bieden aan mensen die gedwongen zijn hun huizen te ontvluchten. Vluchtelingenkampen zijn in eerste instantie ontworpen als een kortetermijnoplossing, maar helaas kunnen noodsituaties lang duren. Hierdoor moeten mensen jarenlang of zelfs decennia in kampen wonen.
Het grootste vluchtelingenkamp bevindt zich momenteel in Cox’s Bazar, Bangladesh, waar Rohingya uit Myanmar naartoe zijn gevlucht.
Lees ook…

Informatie over psychosociale steun
Door psychosociale hulp zo snel mogelijk in te zetten na ingrijpende gebeurtenissen kunnen veel ernstige problemen voorkomen worden.

Het verhaal van Antonina (2 jaar) uit Oekraïne
Antonina moest met haar moeder schuilen tegen bombardementen. Toen ze haar moeder vroeg wat het lawaai was, antwoordde ze dat het onweer was.

Verhalen van medewerkers
Wereldwijd werken er 25.000 mensen voor Save the Children. Ze doen waardevol werk waardoor kinderen hun toekomst in vrede kunnen opbouwen.