Honger verslindt kinderlevens

Honger verslindt kinderlevens. Als een kind niet kan eten dan eet honger hun hele wereld op. Geen energie om te sporten, geen plezier meer in spelen, geen concentratie voor educatie, vernietigd hun dromen. 

Honger verzwakt het immuunsysteem, wat betekent dat kinderen vatbaarder zijn voor ziektes en aandoeningen.  Ziektes die normaal gesproken goed te behandelen zijn, zijn plots levensbedreigend. Honger berooft hen van essentiële voedingsstoffen, wat leidt tot het verlies van haarkleur en verslechtering van hun gezichtsvermogen. Het zorgt ervoor dat spieren afbreken, de huid begint te verslappen en te vervellen en organen falen. Honger beperkt de ontwikkeling van kinderen, wat invloed heeft op hun hele toekomst.   

  

Wereldwijd lijden 45 miljoen kinderen onder de vijf jaar aan acute ondervoeding. Kinderen zijn sterk, en met hun veerkracht en onze ervaring kunnen we ervoor zorgen dat alle kinderen gezond kunnen opgroeien, plezier kunnen hebben, kunnen spelen, leren en dromen. 

Er zijn drie grote oorzaken van honger:

Klimaatcrisis

Doordat klimaatrampen steeds meer toenemen in veel landen, wordt de honger ook erger. Zo ook in Zuid-Soedan. Daar heeft de bevolking nu al vier opeenvolgende jaren last van overstromingen. De gewassen worden vernietigd en daardoor is er niet genoeg voedsel om de bevolking te voeden.

Conflict

De huidige situatie in Gaza is een schrijnend voorbeeld van hoe conflict effect kan hebben op honger. Omdat er bijna geen humanitaire hulp wordt toegelaten, raakt het voedsel op. Zonder die essentiële hulp lopen kinderen niet alleen het risico om te overlijden aan de luchtaanvallen, maar ook om te sterven van de honger.

Economische crisis

Een economische crisis kan ervoor zorgen dat kinderen honger gaan lijden. De sociaaleconomische crisis in Libanon heeft driekwart van de bevolking tot armoede gedwongen. Uit cijfers blijkt dat ruim 60% van de kinderen in alle provincies in voedselarmoede leeft.

Husnia verloor haar zusje

In Afghanistan komen al deze oorzaken samen. De gemeenschap van de zesjarige Husnia* leefde van vee en verbouwde tarwe op de heuvels rondom hun huizen. Maar na jaren van droogte zijn hun oogsten mislukt en zijn gezinnen gedwongen hun vee te verkopen omdat ze hen niet kunnen voeden. De economische crisis in Afghanistan – die ontstond nadat de Taliban in augustus 2021 de macht weer in handen kregen – heeft ook bijgedragen aan een daling van de werkgelegenheid en het inkomen van het gezin van Husnia.

Vorig jaar moest Husnia’s moeder, Leila, de verschrikkelijke keuze maken tussen voedsel voor al haar kinderen of gezondheidszorg voor haar zieke dochter. Leila’s 18 maanden oude dochter, Sitara*, overleed omdat de familie het zich niet kon veroorloven haar voor behandeling naar het ziekenhuis in de stad te brengen.

Save the Children

De familie krijgt nu hulp van Save the Children. Met onze mobiele gezondheidskliniek bezoeken wij ook de regio waar Husnia woont, waardoor zij samen met haar broers en zussen de nodige medische hulp krijgen. We bieden daar zowel fysieke als mentale gezondheidszorg. Husnia en haar gezin hebben ook schoon water ontvangen – via tien vrachtwagenladingen water die aan de gemeenschap zijn geleverd.

Wat doet Save the Children

Save the Children werkt in 116 landen. Dit betekent dat we wereldwijd, met de hulp van lokale partners, levensreddende voedingsprogramma’s en langdurige ondersteuning van levensonderhoud kunnen leveren.

  • Onze deskundige medische teams behandelen kinderen met ernstige ondervoeding met antibiotica en speciaal samengestelde voeding.
  • We geven ondervoede kinderen een energierijke pindapasta met alle vitaminen, mineralen en calorieën die ze nodig hebben om te overleven en snel te herstellen. 
  • We trainen gezondheidswerkers om ondervoeding in hun gemeenschappen op te sporen, te diagnosticeren, te voorkomen en te behandelen. 
  • In de nasleep van een ramp geven we ouders waar mogelijk het geld dat ze nodig hebben om voedzaam voedsel voor hun kinderen te kopen. Waar de markten niet functioneren, verstrekken we noodvoedselpakketten en kant-en-klare maaltijden aan gezinnen die anders niets te eten zouden hebben. 
  • We voorzien gezinnen van droogtebestendig zaaigoed, herstellen de watervoorziening, voorzien boeren van middelen voor landbouw- en veeteelt, beschermen mangroves tegen overstromingen en onderwijzen overstromingsbestendige landbouwmethoden.

Mede dankzij donaties kunnen wij dit werk doen. Help jij mee? Doe hieronder een eenmalige gift, of word structurele donateur om langdurig impact te maken.

Voor € 3 kopen we twee kilo voedzaam fruit voor een zwangere vrouw of vrouw die borstvoeding geeft in Syrië.

Met € 9 kan voor een week een levensreddende pasta worden gekocht om ondervoede kinderen te behandelen

Voor € 15 kan een voedzaam ontbijt en lunch worden aangeschaft voor drie kinderen, voordat ze naar school gaan.

Met € 20 kan een kind worden gescreend op ondervoeding door een van onze gezondheidswerkers in Ethiopië.

Met € 36 kan een gezin die een crisis doormaakt een week lang kant-en-klare noodmaaltijden krijgen.

Met € 67 kan een gezin een zak maïszaad van 7 kg kopen, zodat ze een jaar lang voedsel kunnen verbouwen

Honger valt te bestrijden. Wereldwijd is het aantal mensen dat in hongersnood verkeert met de helft afgenomen in 2023, met name door hulp van humanitaire organisaties. Het is belangrijk dat we deze trend vasthouden, zodat we niet met dezelfde honger aantallen worden geconfronteerd zoals in 2022.